pondělí 8. října 2012

postřehy z konzultace s panem Staňkem z Staňkova rukodělného pivovárku

varna - experimenty 50-100 l, komerce 250-1000 l, lepší oddělit experimenty x komerce, alespoň 2 pánve
spilka - jednotlivé spilky oddělené - možnost zblbnutí kvasinek při více druzích kvašení
sklep - podle objemu varny, cca 90 dní ležení u typického českého ležáku
sladovna - humnový typ, dobrý přístup k varně (dodání sladu, odvoz mláta), uvažovat nad dohlížejícím sladovníkem
voda - hlavně bez dusitanů, přírodní studna je velké plus
řeka - využít hlavně k chlazení - úspora energie
kvasnice - není nutné množit vlastní, nákup
chmel - šištice nebo peletky, v mrazáku vydrží až rok
ohřev - nová technologie elektrického ohřevu - vyhřívací nanofolie, delší životnost
stáčírna - podle objemu varny a požadavků na obaly
filtrace - není nutná, leda kvůli delšímu skladování
ochucovací přísady - jedině přírodní klasické suroviny (ovoce, byliny)

http://www.pivovartrebonice.com/

varna pana Staňka, 150 l

Žádné komentáře:

Okomentovat